Estniska hjältar skapade Skype

2011-05-17 23:00  

Här är de okända hjärnorna bakom Skype. Fyra ester som blivit hjältar i hemlandet. Två jobbar fortfarande med utveckling hos Skype, medan de andra utvecklar egna produkter.

Svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis är omtalade världen över för att ha skapat Skype och musikdelningsprogrammet Kazaa.

Men utan fyra smarta estländare hade de inte lyckats. I hemlandet hyllas de fyra entreprenörerna som nationalhjältar. Och Estland beskrivs allt oftare som"landet där Skype skapades".

Efter att Skype sålts till Ebay 2005 placerade de fyra esterna 1 miljard kronor i det egna riskkapitalbolaget Ambient Sound Investments, ASI.

Huruvida de fått ytterligare någon miljard, nu när Microsoft köper Skype för över 50 miljarder kronor, vill ingen av dem svara på.

De tre ingenjörerna i kvartetten granskar de tekniska lösningarna i de bolag som ASI överväger investeringar i.

Toivo Annus
Ekonomen och medgrundaren till Skype är huvudansvarig för risk-kapitalbolagets investeringar. Vid sidan om driver han ett eget utvecklingsprojekt som rör energibesparing.

Jaan Tallinn
Skrev fildelningsmotorerna för Kazaa och Skype och har fortsatt att jobba för Skype som en av de ledande systemarkitekterna. Han sägs ha skissat flera av sina världsberömda idéer på pappersservetter. Jaan Tallinn har tagit sin examen i teoretisk fysik vid universitetet i Tartu.

Ahti Heinla
Började programmera redan som tioåring, och hade tidigare den ärofyllda titeln chefsarkitekt på Skype. Han lägger nu ner merparten av sin tid som teknikchef på Daily Perfect, som han grundat med en tidigare kollega från Skype, Louis Kanganis. Det unga bolaget erbjuder kundanpassade nyheter på webben.

Priit Kasesalu
Med betyg i automation och systemteknik från tekniska högskolan i Tallinn, hade Priit Kasesalu en viktig roll för utvecklingen av både Skype och Kazaa.
Han deltog också i Zennströms misslyckade tv-projekt Joost, och har fortsatt att jobba med Skype, som utvecklare av kodbiblioteket. Han är även en passionerad dataspelutvecklare, och har bland annat tagit fram spelet Kosmonaut.

Skypekvartetten gör stora investeringar

Riskkapitalbolaget ASI, Ambient Sound Investments, fokus är såddkapital till riktigt unga företag som utvecklar program- och webbtjänster för konsumentmarknaden.

ASI brukar investera mellan 5 och 10 miljoner per bolag i ett första skede. Har nu använt cirka 250 miljoner kronor för riskinvesteringar.

I sin portfölj har ASI 25 bolag, varav tre finns i USA, fem i Asien och resten i Europa.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt