Eskilstuna skrotar ABBs framtidsgenerator

2005-12-20 23:00  
Fick överslag i lindningarna

Eskilstuna har tröttnat på sin Powerformer. Nu skrotas den revolutionerande högspänningsgeneratorn från ABB och ersätts med en konventionell generator.

Powerformer håller inte måttet.
Den Powerformer som Eskilstuna kommun köpte till sitt kraftvärmeverk i december 2000 håller inte måttet. Redan efter ett år, i november 2001, blev generatorn överhettad och kortslöts. Orsaken var ett fel i det yttre system som förser statorn med kylvatten. Efter ett års garantireparationer kom generatorn igång igen, i slutet av september 2002.

I maj i år hände det igen: återigen blev det överslag i lindningarna. Denna gång på grund av en felaktig krympslang som inte satt fast ordentligt. Nu skulle det ta 18 månader för Alstom Power att linda om statorn och reparera Powerformern.

Det är alldeles för lång stilleståndstid, anser Eskilstuna Energi och Miljö. Nu vänder de ryggen åt sin Powerformer och ersätter den med en ny, konventionell, luftkyld generator. Därmed kan elproduktionen komma igång redan om ett halvår, skriver tidskriften ERA i sitt decembernummer. Men då krävs en ny transformator för att höja spänningen från 12,5 kV till elnätets 136 kV, vilket inte behövdes tidigare.

Mats Leijon
Mats Leijon, Powerformerns konstruktör, har svårt att dölja sin besvikelse. Han anser att Alstom Power, som numer tillverkar Powerformern på licens från ABB, inte är intresserat av den revolutionerande konstruktionen.

- Det skulle inte behöva ta mer än tre månader att linda om generatorn om man verkligen ville, säger Mats Leijon, som lämnat ABB för en professur i elektricitetslära på Uppsala universitet.

Men Alstom har avvecklat den avdelning på ABB som utvecklade och tillverkade Powerformern. Efter det första felet i Eskilstuna lades verkstaden i Västerås ned, och de hantverksmässigt kunniga teknikerna skingrades för vinden.

- Nu är det inte möjligt att hyra in så mycket personal och en verkstad att vi kan göra ett vettigt jobb på rimlig tid, säger Karl-Erik Sjöström, numera pensionär från Alstom som inkallats för att lösa problemen i Eskilstuna.

- Det är inte tekniska problem som gör att den byts ut, säger han. Hade vi reparerat den skulle vi använt exakt samma koncept.

Totalt har sex generatorer byggts. Till skillnad från den ångturbindrivna generatorn i Eskilstuna värmekraftverk, sitter de övriga fem generatorerna i vattenkraftverk, tre i Sverige och en i vardera Kanada och Japan. Alla fem fungerar utan problem.

Tekniken har också provats i transformatorer (Dryformer), vindkraftverk (Windformer) och motorer (Motorformer), men det kommersiella genombrottet har uteblivit. Och nu, när Alstom Power dragit ned på servicen genom att låta reparationstiderna bli oacceptabelt långa, lär det bli ännu svårare att hitta köpare till den revolutionerande Powerformern.

- Det är tråkigt eftersom allt fungerade perfekt, utom en enda liten detalj, säger Karl-Erik Sjöström.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt