Ericsson och Telia invigde Sveriges första "riktiga" 5g-nät

2018-12-05 12:31  

Det är inte störst men det är först. Verkställande direktörerna för Ericsson och Telia tryckte på onsdagen på startknappen för 5G-nätet på Tekniska högskolan i Stockholm (KTH).

Ericssons vd Börje Ekholm passade på att ge svenska politiker och myndigheter ytterligare en känga för att de är långsamma och att Sverige riskerar att hamna på efterkälken med den nya tekniken.

Det har byggts upp flera testnät för 5g på senare år, men KTH blir först med ett nät som bygger på standardiserad teknik som i fortsättningen kommer att användas i Ericssons nät över hela världen.

– För oss är det här nätet viktigt eftersom vi har en stor del av vår forskning och utveckling i Sverige. Vi har nästan 10.000 anställda som jobbar med detta och för oss är det viktigt och kunna samarbeta med lokala partners som KTH och Telia för att driva utvecklingen. Det här är i dagsläget det enda nätet vi har förutom våra egna testnät, säger han till TT.

Läs mer: Ericsson: 2019 slår 5g igenom

Kritik från Ericssonchefen

Ericsson har i dagslägen sju kontrakt klara i olika länder där nät ska byggas ut till 5g och tester pågår i ett 40-tal nät, enligt Ekholm. De första åren kommer det att handla om just utbyggnad där befintliga nät får 5g-teknik. Först om några år kommer de första renodlade 5g-näten.

I samband med invigningen passade Ekholm på att upprepa sin kritik mot de svenska politikerna och ansvariga myndigheterna. Han anser att det går alldeles för långsamt med att tilldela operatörerna frekvensutrymme för den nya tekniken. Det kommer att resultera i att Sverige, som vid tidigare teknikväxlingar legat i täten, nu riskerar att hamna efter länder som USA och Kina, påpekar Ekholm. Nu pågår Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för frekvenser i 700-MHZ-bandet, men det som är viktigast för 5g är frekvenser i 3,5 GHz-bandet och de ska operatörerna få tillgång till under nästa år, enligt PTS. Andra tror att det dröjer till 2020.

Kommersiellt nät 2021?

– Kina kommer nog att ha kommersiella nät i slutet av nästa år och som det ser ut i dag är Sverige nog ett drygt år efter. Det första kommersiella svenska nätet kanske till och med dröjer till 2021. Vad effekterna blir av att inte vara tidigt ute är svårt att bedöma, men jag tror att det kommer att påverka ett lands konkurrenskraft, säger Börje Ekholm.

Telias vd Johan Dennelind kan bara konstatera att de eftertraktade frekvenserna dröjer och att det inte är mycket han kan göra åt det.

– Jag har sagt i Bryssel, Stockholm, Helsingfors, Oslo, Tallinn och Vilnius att ministrar och myndigheter måste förstå att digitaliseringen är en katalysator för ekonomisk tillväxt. Och min önskelista toppas av förutsägbarhet om säkerhet och spektrum och ingen ska komma och säga att de inte vet vad vi tycker, säger han till TT.

Den första trafiken i KTH:s nya nät var ett videosamtal med prins Daniel där han delade med sig av sina förhoppningar om den nya tekniken. Om det var 5g på båda håll är dock oklart.

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt