Ericsson genomför lyckat test av spektrumdelning

2019-12-04 11:40  
En 5g-mast med antenner från Ericsson. Foto: Ericsson

Spektrumdelning kan förenkla övergången till 5g. Och nu har Ericsson visat att det fungerar – med hjälp av kinesiska Oppo.

Ericsson har genomfört ett datasamtal mellan Schweiz och Australien med en teknik som kallas spektrumdelning. Testet, det första i sitt slag, gick enligt planerna och beskrivs som en milstolpe för telekomindustrin.

Spektrumdelning sägs kunna göra övergången mellan 4g och 5g betydligt smidigare jämfört med tidigare mobilgenerationsskiften.

För att förstå spektrumdelning behövs kanske en liten bakgrund. Låt säga att en operatör exempelvis har ett frekvensutrymme på 20 megahertz på mellanbandet. Då kan operatören utan spektrumdelning tvingas dela utrymmet på hälften för att ge plats åt både 4g och 5g.

Läs mer: Ericsson spöar Huawei i 5g-striden

Det är raka motsatsen till en win-win. För det första måste då trafiken från existerande 4g-kunder köras på hälften av dess tidigare utrymme. Och på den andra halvan finns det alldeles för mycket outnyttjad plats för att släppa på en än så länge blygsam skara 5g-användare.

Men med spektrumdelning, en teknik som utvecklats av Ericsson och som numera ingår i samarbetsorganisationen 3GPP:s 5g-standard, allokeras utrymme dynamiskt efter behov, något som sker på mindre än en millisekund. Tekniken sägs ”minimera spektrumspill”.

Det är av betydelse, eftersom 5g inte bara handlar om de mer exotiska tillämpningarna som blir möjliga på millimeterbanden, utan också kommer att lanseras på frekvenser som i dag är reserverade för 4g.

Läs mer: ”Dataspel kan bli 5g-teknikens killer app”

– Vi visar att det med vår unika lösning inte bara går att återanvända 4g-spektrum för 5g, utan också att den är kompatibel med alla 5g-enheter. Det är det ekonomiskt mest rimliga sättet att lansera 5g på i existerande band, säger Ericssons nätverkschef, Fredrik Jejdling, i ett pressmeddelande.

Ericsson genomförde testet i redan kommersiella 5g-nät, med hjälp av Swisscom och Telstra. Det svenska företaget använde två ”förkommersiella” mobiltelefoner från kinesiska tillverkaren Oppo med Qualcomms X55-modem. Ericsson uppger att Oppo är den första tillverkaren som använder Ericsson Spectrum Sharing i sina smarttelefoner.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt