Ericsson-chefer frikänns från mutbrott

2022-06-21 13:52  
Före detta Ericsson-chefer frikänns från åtal om grov bestickning. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De fyra före detta Ericsson-chefer som misstänktes ha betalat 20 miljoner kronor i mutor för att vinna ett kontrakt i Djibouti frikänns.

Den över tio år gamla affären handlar om att 2 158 000 dollar ska ha betalats ut till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat, däribland presidenten, för att vinna ett kontrakt för telekomutrustning värt omkring 200 miljoner kronor.

Brott har inte kunnat styrkas

Bevisningen har bland annat byggt på e-post mellan de fyra misstänkta och en högt uppsatt tjänsteman.

Enligt Solna tingsrätt har åklagaren inte lyckats bevisa att två av de tre mottagarna ingår i en krets av mutbara personer. Vad gäller den tredje påstådda mottagaren har åklagaren inte lyckats visa att mutor verkligen lämnats till personen.

Alla frikänns

"Detta eftersom det inte har visats att de har haft någon anställning eller något uppdrag i vilka de har kunnat utöva inflytande på Ericssons möjligheter att erhålla kontraktet med Djibouti Telecom" skriver tingsrätten.

De fyra tidigare Ericsson-anställda frikänns därför från åtal om grov bestickning.

Mer om: Ericsson Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt