Datastudent i lagens utkant

2001-02-08 12:04  
Foto André de Loisted
Hacker, filosof, teknolog. Dessutom anarkist. Sedan har han stora kunskaper om teknik och datorer också.

För att dela med sig av sina tankar skrev Linus Walleij boken "Copyright finns inte". I höstas trycktes den till slut, men boken är inte ny utan har funnits tillgänglig på internet sedan 1994.

Foto André de Loisted

I boken berättar han bakgrunden till varför delar av informationssamhället ser ut som det gör idag. Linus är en hacker som avslöjande berättar om hackerkultur och förklarar synsättet om att all information skall vara fri.

- Copyright är ingen naturlag och är därför formbar. Kopiering med marknadsmässiga motiv är jag emot, men från individ till individ tycker jag inte att kopiering är felaktigt, säger Linus Walleij.

Han anser att piratkopiering bara är ett propagandauttryck och menar att det inte alltid är brott att dela med sig.

- Med lagstiftning kan man göra vad som helst illegalt. Att andas till exempel.

Just nu studerar Linus Walleij till civilingenjör i datateknik i Lund. Fast att kalla honom filosof istället för teknolog känns inte fel. Både teknik och filosofi har under lång tid varit stora intressen för honom.

Teknikintresset gjorde att Linus för 14 år sedan byggde sin första dator, baserad på en Intel 4004-processor. Samma år bildades datorföreningen Triad av tre svenska hackergrupper. Föreningens syfte var att knäcka kopieringsskydd på spel till Commodore 64 och Triad blev snart bäst och effektivast i Skandinavien på detta.

Något år senare gick Linus med i föreningen, och antalet spel och program som medlemmarna i Triad har knäckt sedan dess är oräkneliga.

Bland hackare innebär kunskap om hur man knäcker kopieringsskydd eller ringer gratis till hela världen att man får hög status. Vet man dessutom hur man gör för att lura bankomaten nere på stan eller hur man hackar en hemsida ger detta ytterligare status. På "andra sidan", i det vanliga samhället, ses hackade hemsidor i de flesta fall som ett brott.

Linus har även stått anklagadför hackning. Hösten 1996 arbetade statsåklagare Bo Skarinder med ett åtal mot fem svenska ungdomar, som anklagades för dataintrång och bedrägeri. Under tiden byttes rubriken på amerikanska CIAs webbplats ut mot "Sluta ljug Bo Skarinder" och det lades in länkar till bland annat Triad. Eftersom Linus var ansvarig för Triadsidorna, föll misstankar på
honom. Men han förnekar att han var med:

- Jag är inte inblandad i detta på något som helst sätt, säger Linus.

Men Linus försvarar också hackningi vissa lägen: Det är ett effektivt sätt att visa på hur bräcklig teknik kan vara.

- När buggar, fel och hack upptäcks dras däremot uppmärksamheten mot den mänskliga faktorn. Vi inser att det faktiskt är människor som byggt de här systemen, folk som du och jag, fortsätter han.

Det är inte tekniken som styr samhälletm utan människor, påpekar Linus.

- Intrycket att tekniken styr samhälletfår man främst av myndigheter och företag som "skyller på datan" när de själva har soppat till det, säger Linus Walleij.

Teknikens roll i samhället tänker Linus fortsätta att debattera. Han har bestämda åsikter om politik och gedigna kunskaper om teknik. Han är en engagerad samhällsvetare som tagit tjänstledigt från jobbet som programmerare på Ericsson för att plugga till civilingenjör. Men även undervisningen har han synpunkter på:

- Om matematikböcker exempelvis nämndeatt Pythagoras var en kvasireligiös dåre, att Newton trodde på astrologi och att Gödel dog av paranoia skulle de där namnen som bara susar förbi bli något mänskligt, några man kan identifiera sig med.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt