Då kommer Google Stadia till Sverige - och så högt blir priset

2019-06-06 19:31  
En Chromecast Ultra och en Stadia-handkontroll. Foto: Google

Den som hoppats på en Netflix-modell lär bli besviken på Googles streamingtjänst för spel.

Stadia, Googles streamingtjänst för spel, kommer till Sverige i november. Det förutsätter dock att du är villig att köpa ett ”startpaket” för 1399 kronor. Då ingår en exklusiv variant av Stadia-handkontrollen, en Chromecast Ultra, en prenumeration på Stadia Pro som gäller i tre månader (och ytterligare en likadan prenumeration du kan skänka till en vän). Samt, inte minst, möjligheten att tidigt välja Stadia-smeknamn före andra.

Först under 2020 blir tjänsten tillgänglig för den som inte är redo att köpa startpaketet. Då går det att välja antingen Stadia Pro eller Stadia Base. Pro-varianten kommer att kosta 99 kronor i månaden och krävs om du vill få spelen levererade i 4k, hdr och 5.1-surroundljud. Det förutsätter dock en uppkoppling på omkring 35 megabit per sekund.

Stadia Base är gratis och spelen återges i som mest 1080p och i stereo. Både Pro och Base erbjuder 60 bildrutor per sekund.

Uppseendeväckande nog tycks inte särskilt många spel ingå i den avgiftsbelagda versionen. Destiny 2, inklusive samtliga expansioner, och ett 30-tal andra titlar ska vara tillgängliga från början. Men bara äldre spel ingår i prenumerationen. Nya titlar måste köpas separat. Någon information om vad de kommer att kosta har Google inte sagt något om, mer än att Pro-prenumeranter ska få ”exklusiva rabatter”. Över tid ska fler spel bli kostnadsfria, men det här är inte den modell som till exempel Spotify och Netflix anammar.

Läs mer: ”Playstation 5 kan bli den sista konsol du köper”

Däremot lär det inte råda någon brist på spel framöver. Tunga utgivare som Electronic Arts, Ubisoft, Bandai Namco och Square Enix tänker släppa sina titlar till Stadia. Och studior som Rockstar, Id och Crystal Dynamics syntes som hastigast under den presentation Google förlagt lagom till stora spelmässan E3 ska dra igång.

Största överraskningen var förmodligen att Larian Studios bekräftade att de utvecklar Baldur's Gate 3.

Google Stadia kommer att fungera på tv-skärmar utrustade med Chromecast eller på datorer via webbläsaren Chrome. Vill man spela på en telefon är det dock Googles egna Pixel 3 och 3A som gäller, även om företaget lovat att stöd för fler typer av smartphones kommer senare.

Peter Ottsjö

Mer om: Google Streaming

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt