Corona-sms skickas till hela Sverige

2020-12-11 08:45  
På måndag kan hela Sverige få ett sms-pling från Folkhälsomyndigheten i mobilen. Arkivbild Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hela Sveriges befolkning ska informeras om coronareglerna i ett massutskick av sms. I 22 miljoner meddelanden uppmanas alla att följa smittskyddsråden inför jul och nyår.

De nya nationella föreskrifterna och råden för att förhindra smittspridning börjar gälla på måndag. De ersätter de lokala råden.

För att ingen i landet ska missa det har regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skicka ut sms till hela befolkningen. Det ska ske i nära anslutning till att de nationella råden träder i kraft.

Läs mer: Deras städrobot utrotar virus med ultraviolett strålning

Massutskicket görs med hjälp av de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. Enligt uppgift finns runt 22 miljoner abonnemang i hela landet.

Uppmanar att följa råden

Myndigheterna kommer i sms:et också att passa på att uppmana allmänheten att följa råden mot smittspridning inför helgerna.

Massutskicket ingår inte i systemet för viktig meddelande till allmänheten, VMA, utan är något helt nytt.

Läs mer: Forskare: ”Covid är en opportunistisk luftsmitta”

VMA har kunnat skickas ut som sms sedan 1 juli 2017, till människor som befinner sig i ett visst område. Det är ett komplement till meddelande i radio och TV. VMA används dock bara för att varna när något allvarligt har hänt som utgör omedelbar fara för liv, hälsa, egendom eller miljö.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt