Chalmers får världens största Femlab-licens

2004-03-12 12:48  

Chalmers tekniska högskola i Göteborg har köpt världens största sajtlicens på multifysikprogrammet Femlab. Sammanlagt får 12.000 personer tillgång till Femlab och alla tilläggsprogram under tre års tid. Det är en affär på 2,4 miljoner kronor.

Farhad Saeidi
- Chalmers var den första som köpte en nätverkslicens för Femlab och nu är Chalmers pilot på nytt när man tecknar en licens för samtliga elever och lärare på Chalmers och som inkluderar alla tilläggsprogram, både existerande och kommande under tre års tid, säger Farhad Saeidi, vd och en av grundarna av Stockholmsföretaget Comsol som utvecklat multifysikprogrammet Femlab, till nyteknik.se.

Mikroteknologicentrum MC2 på Chalmers är en flitig användare av Femlabs beräkningskapacitet. MC2 har ett av Europas största forskningsteam inom nano- och mikroelektronik och Femlab är ett viktigt verktyg i forskningen.

- Vi använder Femlab för att studera elektriska fält kring mikroelektroder som används för att elektriskt påverka levande celler och att studera mikroflöde och masstransport, säger doktoranden Jessica Olofsson i ett pressmeddelande på fredagen.

Så här kan en modellering i Femlab se ut.
Femlab är ett programsystem för att modellera och simulera all sorts fysik som kan beskrivas med partiella differentialekvationer.

- Det gör att vi kan arbeta i en och samma utvecklingsmiljö och på så sätt spara tid genom att slippa lära oss flera specialiserade programverktyg, säger Jessica Olofsson.

Genombrott på Stanford
För ett par veckor sedan tog Comsol via sitt kontor i Los Angeles hem en viktig licensorder från Stanford University. Stanford har köpt en nätverkslicens för 40 samtidiga användare, vilket i praktiken innebär att ett par, tre hundra studenter får tillgång till nya versionen Femlab 3.0, som lanserades i höstas.

- På Stanford är det vanligt att forskarna och lärarna köper nischade produkter i små kvantiteter för sin undervisning. I vårt fall är det IT-avdelningen på Stanford som köpt Femlablicenserna och som kommer att administrera inköpen av Femlablicenser för alla institutioner på Stanford, säger Farhad Saedi till nyteknik.se.

De största licenstagarna är universiteten. Chalmers är med dagens affär på en licens som omfattar hela universitetet i särklass störst.

Därefter kommer KTH i Stockholm där 21 institutioner anslutit sig till licensen. De tekniska högskolorna i Linköping och Lund har också stora sajtlicenser och lite längre ned på listan kommer Stanford i Kalifornien och MIT i Boston.

Den största kommersiella kunden är den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa, som har köpt Femlablicenser för totalt 1,5 miljoner kronor. Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck är också en stor kund, som för drygt ett år sedan köpte Femlablicenser för en halv miljon kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt