Bitcoinflopp i Norrbotten – lämnade med miljonskulder till Vattenfall

2018-11-13 08:12  
Bitcoin - en digital valuta, skapad 2009, vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan inblandning av tredje part. Foto: Janerik Henriksson / TT

Två satsningar med kryptovaluta i Norrbotten blev inte vad man hade tänkt sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio

I Älvsbyn upphörde ett amerikanskt företag med sin verksamhet plötsligt i höstas. Förklaringen var att de blivit av med strömmen på grund av obetalda räkningar.

– För Vattenfalls del så har vi ansökt om kvarstad och stämning och dessutom om att bolaget ska försättas i konkurs, säger bolagsjuristen Fredrik Sundin till radion.

Skulderna till Vattenfall är på totalt 14 miljoner kronor.

Läs mer: Är valutan Initiative Q nya bitcoin – eller en bluff?

I Kalix försöker kommunen få in obetalda hyror på en halv miljon från ett annat bitcoinföretag vars verksamhet aldrig riktigt kom i gång innan de lämnade orten.

Patrik Öhlund, vd för branschföretaget The node pole, tror att höjda elpriser som följd av sommarens torka i kombination med låga bitcoinkurser ligger bakom många kryptovalutaföretags problem.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt