Avatar banar väg för 3d på bio

2010-01-21 14:25  
Ur filmen Avatar Foto: SF

Sience-fictionfilmen Avatar har fått biopubliken att upptäcka 3d-tekniken. Det konstaterar SF Bio i en färsk publikanalys.

- Siffrorna för Avatar är all-time-high för en 3d-film i Sverige, säger Tomas Runfors, informationschef på SF Bio. Sedan premiären den 18 december har drygt 320 000 personer sett 3d-versionen av filmen.

Det var i februari förra året som SF bio inledde sin satsning på 3d-teknik. Åtta biosalonger utrustades då med teknik från amerikansk RealD. Först ut var filmen om den datoranimerade superhunden Bolt. Sedan dess har ett tiotal 3d-filmer visats på svenska biosalonger. Men det är först med filmen Avatar som tekniken fått sitt stora publikgenombrott.

Under år 2010 ska ytterligare 10 filmer, gjorda för att visas i 3d, gå upp på bio. Först ut är den animerade familjefilmen ”Det regnar köttbullar” som har premiär imorgon. I mars är det dags för Tim Burtons omtalade Alice i underlandet. Sedan väntar bland annat Toy Story 3 och Shrek 4.

Idag finns 3d-teknik på tio salonger, och fler står på tur. Först i kön är Filmstaden i Helsingborg där en digital 3d-projektor installeras i slutet av månaden.

Här kan du se 3d:

Stockolm: Filmstaden Heron City, Filmstaden Sergel och Rigoletto

Göteborg: Filmstaden Bergakungen

Malmö: Royal, Filmstaden Entré och Filmstaden Storgatan

Uppsala: Filmstaden

Umeå: Filmstaden

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt