Avatar banar väg för 3d på bio

2010-01-21 14:25  
Ur filmen Avatar Foto: SF

Sience-fictionfilmen Avatar har fått biopubliken att upptäcka 3d-tekniken. Det konstaterar SF Bio i en färsk publikanalys.

- Siffrorna för Avatar är all-time-high för en 3d-film i Sverige, säger Tomas Runfors, informationschef på SF Bio. Sedan premiären den 18 december har drygt 320 000 personer sett 3d-versionen av filmen.

Det var i februari förra året som SF bio inledde sin satsning på 3d-teknik. Åtta biosalonger utrustades då med teknik från amerikansk RealD. Först ut var filmen om den datoranimerade superhunden Bolt. Sedan dess har ett tiotal 3d-filmer visats på svenska biosalonger. Men det är först med filmen Avatar som tekniken fått sitt stora publikgenombrott.

Under år 2010 ska ytterligare 10 filmer, gjorda för att visas i 3d, gå upp på bio. Först ut är den animerade familjefilmen ”Det regnar köttbullar” som har premiär imorgon. I mars är det dags för Tim Burtons omtalade Alice i underlandet. Sedan väntar bland annat Toy Story 3 och Shrek 4.

Idag finns 3d-teknik på tio salonger, och fler står på tur. Först i kön är Filmstaden i Helsingborg där en digital 3d-projektor installeras i slutet av månaden.

Här kan du se 3d:

Stockolm: Filmstaden Heron City, Filmstaden Sergel och Rigoletto

Göteborg: Filmstaden Bergakungen

Malmö: Royal, Filmstaden Entré och Filmstaden Storgatan

Uppsala: Filmstaden

Umeå: Filmstaden

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt