Apple backar – face id kvar på Iphone 13 efter tredjepartslagning

2021-11-10 15:43  
Iphone 13 är här. Foto: Zuma Press

Ny mjukvara ska göra det möjligt att laga Iphone 13-skärmar hos tredjepartsreparatörer – utan att ansiktsigenkänningen stängs av permanent.

Förra veckan rapporterade Ny Teknik och en mängd andra tekniksajter att Apple fimpar face id-finessen för gott på Iphone 13 om du byter skärmen hos en icke-auktoriserad reparationsfirma.

Komplicerar skärmbyten

Orsaken ska, enligt sajten Ifixit, finnas i ett upplägg där den nya skärmpanelen måste paras ihop Iphone 13-telefonen. Detta görs med hjälp av en mikrokontroller som är fastlödd på skärmen.

Läs mer: Extra sällsynt Apple-dator såld för mångmiljon-belopp

Tredjepartsreparatörer har kunnat komma runt upplägget – men det kräver att ovan nämnda mikrokontroller först tas bort och sedan löds fast på den nya skärmen.

Släpper kravet på reparatörer

Efter en kritikerstorm som följde gör Apple nu en kovändning. Till The Verge säger Iphone-tillverkaren att man kommer att släppa kravet på att den nya skärmen måste kunna paras samman med telefonen.

Men detta fodrar en mjukvaruuppdatering– och Apple kan i dagsläget inte specificera när den nya programvaran ska rullas ut.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt