App ska stoppa barnäktenskap i Bangladesh

2018-05-07 08:05  
Foto: TT

Ska göra det lättare att ta reda på åldern på personer som ska gifta sig i Bangladesh.

En app ska göra det lättare att ta reda på åldern på personer som ska gifta sig i Bangladesh.

Tanken är att det ska stoppa barnäktenskap.

Över hälften av flickorna i Bangladesh gifter sig innan de fyllt 18 år trots att det inte är tillåtet, enligt FN-organet Unicef. Män måste enligt lag ha fyllt 21 år och kvinnor 18 år för att ingå äktenskap.

Organisationen Plan International har tillsammans med regeringen i Bangladesh skapat en app för religiösa företrädare och tjänstemän som registrerar äktenskap.

– Om vi kan få med oss de människor som är inblandade i ett tidigt skede, då finns det ingen kvar som kan godkänna, registrera eller ordna ett äktenskap för ett barn, säger Soumya Guha, chef vid Plan Bangladesh.

Under en testperiod på sex månader stoppades 3.750 äktenskap med hjälp av appen, hävdar organisationen. Den som använder appen kan söka i ett digitalt register, och får en varning om personen inte uppnått lagstadgad giftasålder.

Alla äktenskap måste registreras inom 30 dagar efter ceremonin, men det sker inte alltid.

Bangladeshs premiärminister har satt som mål att barnäktenskapen i landet ska vara borta före år 2041.

Mer om: App Barn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt