Alla som vill får plats i digitala etern

2012-10-17 14:40  
Gert Fylking kan fortsätta sända Rix FM även digitalt. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Det är ingen stor trängsel i den digitala etern. Sju programföretag har skickat in sammanlagt 26 ansökningar om att få börja sända digital kommersiell radio. Som mest kan de upplåtna frekvenserna rymma drygt 30 nationella kanaler.

Ansökningstiden för tillstånd att sända digital kommersiell radio gick ut i början av oktober. Nu ska dels Myndigheten för radio och tv granska ansökningarna, dels ska programföretagen komma överens sins­emellan om ett samverkansavtal.

Avtalet ska bland annat reglera vilken eller vilka operatörer som ska sköta sändningarna åt programföretagen. Hetaste kandidaten är troligen statliga Teracom, som äger och driver det svenska marknätet för radio och tv.

Tillstånden gäller sändningar i två nationella sändarnät enligt standarden T-DAB+. Enligt den strategi som Myndigheten för radio och tv lade fram inför tillståndsgivningen, finns det utrymme för upp till 16 nationella kanaler i varje nät. Av de 26 ansökningarna gäller 22 nationella sändningar, de fyra återstående regionala.

Eftersom några av regionerna är geografiskt skilda, tar de inte frekvensutrymme från varandra.

– I princip finns det plats för att alla kanalerna ska få sändningar med bra ljudkvalitet, säger Per Borgå Gunnarsson, produktchef radio hos Teracom.

De sökte tillstånd för digitalradio

DB Media, 2 kanaler. Sänder i dag dansbandsradion.

Kanal 75, ATG, 1 kanal.

Kilohertz, MTG, 11 kanaler. Sänder i dag Rix FM, Bandit Rock m fl.

Norrköpings Radio & Co, 1 kanal.

RBS Broadcasting, NRJ, 2 kanaler. Sänder i dag RIX FM m fl.

SBS Radio, 8 kanaler. Sänder i dag Mix Megapol, Vinyl 107 m fl.

Skärgårdsradion, 1 kanal.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt