”Ai-forskningen i Sverige står stilla”

2016-12-14 06:01  
Stefan Carlsson. Foto: Peter Ardell/KTH

KTH-professorn Stefan Carlsson riktar skarp kritik mot att svensk forskning om ”deep learning” skuffas ut i marginalen.

Giganter som Facebook, Google, Microsoft, Nvidia, Intel och IBM plöjer ner miljarder i artificiell intelligens. Barack Obamas administration har offentliggjort en nationell strategi för forskning och utveckling inom ai.

I samband med detta noterade Vita Huset att ”ai kan bli en stor faktor för ekonomisk tillväxt och sociala framsteg om industrin, civilsamhället, regeringen och det offentliga arbetar tillsammans”.

Men när den svenska regeringen för en dryg vecka sedan presenterade sin nya forskningsproposition nämndes inget om artificiell intelligens, även om anslaget till ”datadriven forskning” föreslogs bli högre.

Det duger inte, enligt Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på KTH.

– Det borde finnas ett generellt program för artificiell intelligens. Det har en otrolig potential. Vi ska inte bara utveckla självstyrande fordon, utan det måste finnas ett grundläggande forskningsprogram. En kunskapsbas, så att vi kan vara med från början.

Läs mer:

Läs mer: Artificiell intelligens formar framtiden

Stefan Carlsson uppmanar Vetenskapsrådet, Stiftelsen för Strategisk Forskning och Wallenbergstiftelserna att tänka om.

– Jag har försökt att driva den här frågan i två år. Varje gång någon från Vetenskapsrådet frågar mig: ”Vad tycker du att vi ska göra?”, så svarar jag att vi ska hålla på med artificiell intelligens. Jag gör ingenting just nu, för jag får inga pengar. Ai-forskningen i Sverige står helt stilla.

Samtidigt pekas Sverige ut som en stark hubb för ”deep tech” i en ny undersökning av riskkapitalbolaget Atomico, och det finns en hel hoper svenska startup-bolag med artificiell intelligens som motor. Carlsson tycker att det ger ytterligare tyngd till hans argument.

– Startup-företagen är väldigt aktiva inom det här och vi har anordnat träffar dit det kommer hundratals unga människor.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt