12 Djupfrysning

Vatten är en förutsättning för liv, men kan skapa en upplevelse som sträcker sig från underbart till förskräckligt. Kalle Anrell hittar tekniken som gör livet bättre.

Publicerad
I början på 1940-talet skedde en revolution i svenska mataffärer. Bland färska, konserverade, saltade och torkade livsmedel fanns plötsligt ytterligare en typ - fryst mat. KF och Münchenbryggeriet var bland de första i Sverige med att sälja fryst mat till vanliga konsumenter. Att förvara mat i kyla var inget nytt, det hade gjorts länge. Det var istället frågan om hur kallt den förvarades. Svenskar som hade varit över i USA hade sett hur mat förvarades vid temperaturer under -18° C. Amerikanerna djupfryste maten. 1950 öppnar Helsingborg Frys, numera Frigoscandia, Sveriges första moderna fryshus med temperaturer ner mot -30° C. Redan året därpå börjar företaget tillsammans med Asea att sälja frysboxar för hemmet. I början är det vanligt att flera familjer delar på en frys. Först i början på 1960-talet blir det vanligt med frysboxar i hemmen. Men allt började redan under 1920-talet, på Labrador i nordöstligaste Kanada. Kanske förstod naturvetaren Clarence Birdseye redan när han stod där på isen att det han just hade sett skulle hjälpa honom att revolutionera livsmedelsindustrin. Fisken som invånarna fick upp frös direkt tack vare kylan och den hårda vinden. Och när den senare tilllagades smakade den lika bra som nyfångad fisk. Kunskapen att låga temperaturer bromsar förruttnelseprocessen har människan haft åtminstone sedan 3000-talet före Kristus. De första kommersiella försöken med att frysa in mat gjordes i USA i mitten på 1800-talet och 1882 kunde fryst kött för första gången skeppas från Nya Zeeland till England. Under det tidiga 1900-talet började amerikanerna att frysa in bär och frukt i större omfattning. Men det skedde genom långsam infrysning i rum som höll temperaturer runt -10° C. Men när maten tinades var resultatet ganska nedslående. Tekniken att sänka temperaturen med hjälp av en kompressor fanns när Clarence Birdseye befann sig på Labrador. Men inte kunskapen om hur den skulle användas på bästa sätt. Maten tappade nämligen i så väl färg, form som smak när den först hade frysts och sedan tinats igen. Clarence Birdseye återvände till New York och grundade företaget Birdseye Seafoods. Han utvecklade plattfrysen som utnyttjade kompressortekniken på bästa sätt - den kunde snabbt frysa in fisk, kött eller grönsaker. En snabb infrysning innebär nämligen att det inte bildas några stora iskristaller, som vid långsam infrysning. Istället bildas betydligt mindre iskristaller som inte belastar cellväggarna i maten. Då tappar maten heller inte i kvalitet när den tinas. För en kommersiell succéräckte det inte med att kunna frysa in maten. Den måste nå ut till kunderna också. Företaget utvecklade därför de första frysbilarna och frysvagnarna för tåg. De låga temperaturerna uppnåddes med hjälp av kolsyreis och kompressorer. Företaget utvecklade också de första frysboxarna för livsmedelsaffärer. Och den sjätte mars 1930 ägde det historiska ögonblicket rum. I Springfield, Massachusetts, såldes för första gången djupfryst konsumentförpackad mat.