10 viktigaste mobiltrenderna under 2016

2015-11-25 12:08  
Med mobilerna mot framtiden. Foto: Helen Ahlbom

Gartners analytiker har listat de tio mobiltekniker som de anser blir viktigast nästa år, 2016.

Nyligen samlade analysföretaget Gartner 5000 besökare i Barcelona för att berätta om de viktigaste trenderna och slutsatserna framöver. Ny Teknik har tidigare rapporterat om råden till hur it-chefen bör agera under det närmaste året. Att han eller hon måste våga lyfta blicken utanför den egna it-avdelningen när företagen blir mer digitala.

Analytikerna listade också de tio mobila tekniker, som blir viktigast nästa år:

1. Appverktyg för alla operativsystem

Många organisationer måste skaffa sig apputvecklingsverktyg för alla tre operativsystem: Android, Ios och Windows.

2. Underskatta inte html 5

Html5 må fortfarande vara en omogen standard, men det blir ändå extremt viktig för alla som utvecklar appar för flera plattformar.

3. Designa för häftig upplevelse.

Appar för massmarknaden visar vägen även för design av företagsappar.. Det behövs appar som verkligen ger användarna en exceptionell upplevelse. Och för det krävs olika tekniska lösningar. Allt ifrån så kallad tyst design till lekfulla gränssnitt.

4. Noggranna positioneringssensorer.

Appar som utnyttjar teknik för inomhusposition använder i dag vanligen wifi, bluetooth eller ultraljudssändare. Framöver kan lösningar som smart belysning också komma att användas

5. Kroppsnära teknik.

Smarta mobiler blir navet för det personliga nätverket, med kroppsnära teknikprylar som hälsoarmband, VR-glasögon och sensorer i kläder kommer att nyttjas för kommunikation med mobilappar som rör allt i från sport och hälsa till mode och andra fritidsintressen.

6. Nya wifi-standarder.

Rader av olika wifi-standarder kommer att möjliggöra bättre prestanda för appar för positionering och telemetri, samt avlastning av mobila nätverken. Det kommer tvinga flera företag att byta ut sin wifi-infrastruktur.

7. Företags mobilhantering.

Framöver kommer företags hantering av mobiltjänster, Enterprise Mobile Management, "EMM", mer handla om säkerhet. hanteringen kommer att gälla såväl smarta mobiler som surfplattor och pc.

8. Mobiluppkopplade smarta prylar.

2020 kommer ett avancerat hushåll ha flera hundra smarta prylar, exempelvis led-lampor, hushållsmaskiner, sportprylar, hälso- och sjukvård och energistyrning. Det blir alltså en delmängd av prylarnas internet, IoT, Internet of things. Merparten kommer att kunna styras via smarta mobilen.

9. Supersnabbt 4g.

Mobilstandarden 4g och uppföljaren supersnabbt 4g, som branschen kallar lte-a, long term evolution advanced, Med supersnabbt 4g blir användningen av spektrum effektivare och hastigheten närma sig 1 Gigabit per sekund.

10. Mätverktyg.

Det blir allt viktigare att kunna mäta hur bra appar fungerar för olika mobilmodeller, operativsystem och funktionalitet i mobilnäten. Därför får också de nya mätverktygen större betydelse.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt