Opinion
”Yrkesutbildning är ett smart val”
REPLIK. Antalet sökande till yrkesprogrammen i Stockholm är endast 15 procent. Det är kritiskt låga siffror och minst lika allvarligt ur samhällssynpunkt som att det saknas ingenjörer. Vi behöver både hantverkare och naturvetare, skriver Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholms stad.
Kampanjen vill ge positiva bilder av yrkesutbildning för att få fler att gå på talang eller på intresse när det är dags för gymnasieval. Att inte vara så beroende av vad omgivningen tycker.
Teknik och designföretagens vd Magnus Höij kritiserar i sin debattartikel vår kampanj inför gymnasievalet, att den skulle avråda elever från att satsa på naturprogrammet och ingenjörsutbildning.
Ett högskoleförberedande program passar inte alla! Ingen tjänar på de avhopp som tyvärr är ganska vanliga om man väljer ett program som inte är rätt. Framför allt innebär det frustration och besvikelse för den enskilda eleven. Syftet med kampanjen är att på sikt öka antalet sökande och minska avhoppen på gymnasiets yrkesprogram.
Budskapet är att yrkesutbildning är ett smart val. Vi vill också öka kunskapen om vad det innebär att gå ett yrkesprogram och vad det leder till. För valmöjligheterna är många. Man kan börja jobba direkt efter examen. Eller gå vidare till högre utbildning på yrkeshögskola eller högskola.
Normen är i dag att välja ett högskoleförberedande program Vi tar ett normkritiskt grepp och skruvar budskapet i filmerna för att skapa debatt och väcka intresse för yrkesprogrammen. Många av de kommentarer vi fått på kampanjen ger uttryck för just de myter, fördomar och föreställningar vi vill förändra om vad ett yrkesprogram är. Att det inte är tillräckligt ”fint”, eller inte ger behörighet till högre studier.
I dag är antalet sökande till yrkesprogram på gymnasiet cirka 15 procent i Stockholm. Det är kritiskt låga siffror. Minst lika allvarligt ur samhällssynpunkt är att elever inte väljer en yrkesutbildning som att för få väljer en utbildning mot teknik och designyrken. Många yrken som kock, snickare, plåtslagare, vårdpersonal är också bristyrken idag.
Platsbristen på samtliga högskoleförberedande program är stor. Därför satsar Utbildningsförvaltningen stort på att bygga fler skolor. Vi kommer om två år att få Stockholmsregionens största gymnasieskola, Anna Whitlocks gymnasium med 2 200 elever i Länsstyrelsens gamla lokaler på Hantverkargatan. Dessutom kommer vi att ha 700 platser på P A Fogelströms gymnasium på Stigberget, Södermalm. Stockholms stad ökar också i höst antalet platser på teknikprogrammet med ett hundratal platser.
Samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen är i dag Stockholms största med cirka 14 000 elever – att välja en av dessa program är också smart. Men det är inte det vi valt att fokusera på den här gången.
Jan Holmquist, gymnasiedirektör, Stockholms stad