Opinion

Vint Cerf: ”Låt ai skräddarsy jobben”

David Nordfors och Vint Cerf, grundare av i4j Innovation for Jobs.

DEBATT. Internet-uppfinnaren Vint Cerf och David Nordfors, grundare av tankesmedjan i4j, anser att det är artificiell intelligens som kan skapa våra nya jobb. Potentialen är enorm, skriver de.

Innovation har gjort oss bra på att automatisera. Nu brådskar det att bli minst lika bra på att skapa nya och bättre jobb i stället för de som försvinner. Vi är grundare av i4j Innovation for Jobs, en tankesmedja med bas i Silicon Valley som sedan 2012 har funderat på hur innovation kan skapa bättre jobb. Vi har funnit ett nytt synsätt med två huvudkomponenter: att höja människors ekonomiska värde och skapa en mänskligare ekonomi. Till syvende och sist består ekonomin av människor som gör varandra värdefulla.

Målet med innovation bör vara en uthållig ekonomi där vi arbetar med de vi gillar, värderas av samhället och har goda hem med nära och kära. Men trots att it och artificiell intelligens, ai, ökar vår innovationskraft enormt verkar vi ändå inte vara närmare målet, tvärtom sprider sig rädslan för att förlora jobben till maskiner.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här