Opinion
”Vi kan odla bort farligt kadmium”
DEBATT. Benskörhet och frakturer orsakade av kadmium beräknas kosta samhället över 4 miljarder kronor om året. Men odling av vide och sälg kan suga giftet ur marken och få ner de höga halterna i brödsäd, skriver bland andra forskaren Maria Greger och konsulten Kenth Hasselgren.
Den giftiga tungmetallen kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar. Men det tillförs också till åkermarken via fosforgödsel och nedfall av luftföroreningar. Det kadmium vi får i oss via maten ökar risken för benskörhet och olika typer av frakturer som har beräknats kosta det svenska samhället över 4 miljarder kronor om året, enligt Kemikalieinspektionen.
Mest kadmium får vi i oss via spannmål i form av bröd samt från grönsaker och rotfrukter. Olika veteprodukter står för 43 procent av vårt dagliga kadmiumintag. Det vi lärt oss är nyttigt innehåller således mest kadmium.