Opinion

”Vi kan odla bort farligt kadmium”

Vete som odlas efter att salix vuxit på marken, innehåller en avsevärt lägre halt av kadmium, skriver debattörerna.
Maria Greger, docent, Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet.
Stig Larsson, docent, European Willow Breeding.
Gustav Melin, vd, Svenska Bioenergiföreningen.
Kenth Hasselgren, miljökonsult, Hasselgren Konsult AB.
Sten Segerslätt, agronom, Reab Rönnehälls Gård Energi AB.

DEBATT. Benskörhet och frakturer orsakade av kadmium beräknas kosta samhället över 4 miljarder kronor om året. Men odling av vide och sälg kan suga giftet ur marken och få ner de höga halterna i brödsäd, skriver bland andra forskaren Maria Greger och konsulten Kenth Hasselgren.

Den giftiga tungmetallen kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar. Men det tillförs också till åkermarken via fosforgödsel och nedfall av luftföroreningar. Det kadmium vi får i oss via maten ökar risken för benskörhet och olika typer av frakturer som har beräknats kosta det svenska samhället över 4 miljarder kronor om året, enligt Kemikalieinspektionen.

Mest kadmium får vi i oss via spannmål i form av bröd samt från grönsaker och rotfrukter. Olika veteprodukter står för 43 procent av vårt dagliga kadmiumintag. Det vi lärt oss är nyttigt innehåller således mest kadmium.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här