Opinion

Vems säkerhet är det som ska värnas?

Bedragarna talar engelska och säger att de ringer från Microsoft eller ett säkerhetsföretag. De hävdar att de har data som visar att det är problem med din dator och att felet går att åtgärda på två minuter om du bara sätter dig vid datorn. Foto: Joakim Braun samt Fredrik Sandberg/Scanpix
Amelia Andersdotter, Piratpartiets EU-parlamentariker.

DEBATT. Enisa räddas men uppdraget är oklart. Vems säkerhet är det som ska värnas? Är det privatpersoners, staters eller företags? Piratpartiets Amelia Andersdotter anser att EU-kommissionens förslag till nätverkssäkerhet skjuter förbi målet.

Efter många års diskussioner ska Europaparlamentet på tisdag den 16 april om framtiden för Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet, Enisa. Det har inte varit någon enkel väg, och byråns uppgifter föreslogs till en början bli väldigt olika de gamla.

Nu har Enisa tagit sig igenom politiska förhandlingar mellan medlemsstaternas regeringar, kommissionen och parlamentet och till sist verkar det glädjande nog som om Enisa får vara kvar med uppdrag att, när medlemsländerna själva vill, hjälpa medlemsländerna med nätverkssäkerhet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här