Opinion

”Vattenkraftsjättar – er tur att agera för miljön”

DEBATT. Nu måste ägarna till vattenkraften inrätta den fond för miljöanpassning som var en del av energiöverenskommelsen, skriver Mårten Wallberg, Naturskyddsföreningen och Jan-Åke Jacobson, Svensk Vattenkraftförening.

Publicerad

Med energiöverenskommelsen kom ett tydligt besked från majoriteten i riksdagen – Sverige ska klara EU:s miljökrav i alla svenska vatten. Svensk vattenkraft ska miljöanpassas med kostnadseffektiva prövningar och vattenkraftnäringen ska själv betala alla kostnader med hjälp av en solidarisk fond. Som kompensation kommer vattenkraften att stegvis få sänkt fastighetsskatt till 0,5 procent med start år 2017. Denna del av överenskommelsen klarade regeringen av med hösten budgetpropositionen.

När vattenverksamhetsutredningen 2014 släppte sina förslag på hur svensk lagstiftning bör förändras för att få till stånd en bättre prövning av alla svenska vattenkraftverk var oenigheten stor. Vissa ansåg inte att ägarna till storskaliga kraftverk skulle behöva göra några miljöanpassningar alls eftersom dessa kraftverk är så viktiga för den nationella elproduktionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här