Opinion

”Vår bedömning utgår från gediget underlag”

80 procent av de utbildningar vi utvärderat får hög respektive mycket hög kvalitet. Sverige har valt en annan form för att granska högre utbildning än vad som ryms inom den europeiska organisationens ENQA:s ramar, svarar universitetskanslern Lars Haikola i en replik. Bertil Ericson/TT
Lars Haikola

REPLIK. I svensk utbildning är det resultaten som räknas. Det är vår utgångspunkt när vi mäter kvaliteten, svarar universitetskanslern Lars Haikola.

Karin Åmossa tror i Ny Teknik den 12 mars att svensk högre utbildning inte är dålig för att 20 procent av utbildningarna får bristande kvalitet i UKÄ:s utvärderingar. Jag ger henne rätt i det eftersom 80 procent av de utbildningar vi utvärderat får hög respektive mycket hög kvalitet. Och inte minst för att det satts igång ett omfattande förbättringsarbete för majoriteten av utbildningarna, vilket har gjort att bedömarna nu anser att de har hög kvalitet.

Några utbildningar har lärosätena valt att själva lägga ner. UKÄ har ännu inte dragit in något examenstillstånd.

Till skillnad från Karin Åmossa så baserar jag mitt ställningstagande på ett omfattande underlag från en stor mängd bedömare, experter för utbildningarna, arbetslivet och studenter.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här