Opinion

SVT:s teknikchef: ”Hur kan en hel bransch vara så naiv?”

Adde Granberg är teknikchef på SVT. Foto: Eva Edsjö/SVT
Herrarnas masstart vid skidskytte-VM i Östersund 2019, där SVT var "host broadcaster" och genomförde tv-produktionen från evenemanget med distansproduktion, det vill säga kontrollrummet fanns i Stockholm i stället för att sändningar genomfördes via OB-bussar på plats. Foto: Robert Henriksson/TT

DEBATT. Teknikbolag fördröjer och styr utvecklingen i fel riktning. Kvaliteten i våra sändningar avgörs av hur mycket pengar vi lägger på bandbredd och GPU-kraft, skriver SVT:s teknikchef Adde Granberg.

För snart femton år sedan öppnade sig de tekniska möjligheterna att ”förlänga” kameror från en valfri spelplats till centralt placerade kontrollrum. Den så kallade remoteproduktionen med fjärrstyrning av en tv-inspelning eller direktsändning var en innovation som utmanade tv-branschens invanda produktionsmönster.

Det tog femton år och en pandemi för att denna innovation skulle bli självklar för hela tv-branschen. Under dessa år har jag blivit ifrågasatt av flera högt uppsatta personer inom branschen. Men i dag, efter att SVT sänt två VM, ett alpint och ett skidskytte, och att pandemin tvingat fram förändringar är remoteproduktion standard och alla har plötsligt sett ljuset i tunneln.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här