Opinion

”Säkra kärnkraften med en ny superdator”

Superdatorn ”Jaguar” i Oak Ridge National Laboratory, USA, är omväxlande världens vassaste dator respektive näst snabbast. Den uppgraderas just nu och används bland annat för kärntekniska beräkningar. En liknande vill debattören ha till Oskarshamn. Foto: Oak Ridge National Laboratory
Imre Pazsit

DEBATT. Använd pengar ur Oskarshamns "kompensationspott" till en ny superdator för kärnkraftteknik. Med den kan vi både forska om nästa generation kärnkraft och göra dagens reaktorer säkrare. Det skriver Imre Pázsit, professor vid Chalmers.

Läget har vänt för kärnkraftens ställning och framtid i Sverige. Den tidigare politiska och lagstiftade låsningen är borta. Inte nog med att slutdatum för avveckling samt paragraf 6 i Kärntekniklagen, som förbjöd utveckling av ny kärnteknik, är borttagna, det planeras dessutom för nya reaktorer som ersättning av de gamla åldrande.

Fortsatt användning av kärnteknik och möjligheter för nybygge och utveckling av nya reaktorer kräver nya och förstärkta insatser även inom högskolevärlden. Dels för att upprätthålla och vidareutveckla kunskaper hos undervisande och forskande personal vid universitet och högskolor och dels för att utbilda teknologer och doktorander för anställning i både industri och akademi i högre omfattning än hittills.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här