Opinion

”Regeringen försummar Sveriges cybersäkerhet”

DEBATT. Regeringen måste prioritera frågan om cybersäkerhet. Statsministern har meddelat att ett cybersäkerhetscenter ska inrättas – men regeringen saknar helt idéer om hur ett sådant center ska fungera, skriver Pål Jonson (M).

Inom få områden är hoten så gränslösa och behovet av internationell samverkan så stort som inom cyberområdet. Här borde Sverige ligga i framkant. Men så är inte fallet. I stället har EU drivit Sverige framför sig på. Det var EU som tvingade Sverige att, som sista medlemsland, presentera en cybersäkerhetstrategi. Även den obligatoriska it-incidentrapporteringen och inrättandet av sju samhällsviktiga sektorer med högre cybersäkerhetsbehov är krav som ställts av EU.

Sverige står sämre rustat än många andra jämförbara länder på cybersäkerhetsområdet. I Global Security Index 2019 rankades Sverige som världens femte mest digitaliserade land, men hamnade först på plats 32 i rankingen över cybersäkerhet. Skäl till problemen består bland annat av svagt politiskt ledarskap från regeringen, bristande samordning av myndighetsresurser och otydlig lagstiftning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här