Opinion

”Plastbärkassar smart hjälpmedel om de används på rätt sätt”

Om påsarna viks som på bilden (längd c:a 10 cm), kan de bekvämt tas med i byxfickan, skriver Lennart Brandt. Foto: Privat
Om påsarna viks som på bilden (längd c:a 10 cm), kan de bekvämt tas med i byxfickan, skriver Lennart Brandt. Foto: Privat

LÄSARBREV. Det nya priset på plastbärkassar är inte så svårt att acceptera om kassarna kan användas många gånger innan de måste kasseras, skriver Lennart Brandt från Västerås.

Jag ser främst tre faktorer som påverkar kassarnas livslängd:

  • Materialet. Jag är själv inte särskilt plastkunnig, men jag kan tänka mig att det går att finna ett plastmaterial som är mer hållbart än det som används idag. Det bör vara lockande för folk i branschen att kunna tillhandahålla bärkassar med material av högre kvalitet. Skulle det nya materialet bli en aning dyrare, behöver detta inte vara avgörande såsom prisläget är i dag. 
     
  • Svetsarna. Svetsarna, som håller ihop handtagens delar, är bärkassarnas svagaste punkter. Ofta öppnar de sig på grund av att de belastas. När de har öppnat sig tillräckligt mycket brister de. Svetstekniken bör kunna utvecklas till högre tillförlitlighet.
     
  • Varornas förpackningar. Förpackningar med vassa hörn är plastbärkassarnas fiender. De sticker hål på kassarna. Värst tror jag att kaffepaketen är. Mer mindre vassa hörn på förpackningarna skulle kassarna hålla mycket längre.

Plastbärkassar är smarta hjälpmedel om de används på ett smart sätt. Om de viks som på bilden ovan (längd c:a 10 cm), kan de bekvämt tas med i byxfickan.

Lennart Brandt, Västerås