Opinion

”Outsourcing av rekrytering hotar Sveriges innovationskraft”

Ulf Kruse, vd teknikkonsultföretaget Berotec och affärsnätverket Chamber Business Networks, och Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.
Fokus måste ligga på kvalitet och möten mellan människor istället för på permafrost genom mellanhänder och CV-mejlande, skriver debattörerna. Foto: Pixabay

DEBATT. Stora företag väljer ofta att anlita utländska mellanhänder i sin rekryteringsprocess av tekniska specialister. Det är att abdikera från ansvaret för det viktigaste vi har: vår förmåga att skapa innovativa lösningar på företagen, skriver Ulrika Lindstrand Sveriges Ingenjörer och Ulf Kruse, Berotec.

Konsekvenserna av att outsourca rekryteringen av tekniska specialister är kanske mindre dramatisk än Transportstyrelsens uppmärksammade outsourcing av säkerhetsklassade uppgifter, men långt mer allvarlig på sikt.

Sverige är enligt flera studier världens mest innovativa nation. En position som ofta lyfts fram i samhällsdebatten, men vars grund och framtid mer sällan diskuteras. Konkurrenskraften och de internationella framgångarna har till stor del grundlagts tack vare vår kompetens och arbetsstruktur för innovativ utveckling – genom nära samarbete och partnerskap mellan beställare och anlitade ingenjörer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här