Opinion

”Öppna skolplattformen är medborgaraktivism för bättre offentlig digitalisering”

Stockholms stads skolplattformen har skapat stort intresse. Foto: TT
Skärmbild: Öppna skolplattformen

DEBATT. Notan på en miljard kronor för Stockholms skolplattform står ut, även jämfört med andra välkända it-haverier. Vi vädjar till beslutsfattare i offentlig sektor och förtroendevalda: rädda pengarna och börja om, om det visar sig vara nödvändigt, skriver initiativtagarna till Öppna skolplattformen samt flera forskare.

Det finns en lång lista av digitaliseringsprojekt i offentlig sektor som blivit alldeles för dyra och svåra att använda. Vi som signerar denna debattartikel vill förhindra att den listan blir längre. I de pågående och kommande offentliga digitaliseringsprojekten finns en gigantisk potential att förbättra vår offentliga service och stärka vår demokrati.

Vi har, med Stockholm stads Skolplattform som exempel, sammanställt en lista med de viktigaste rekommendationerna vid upphandling. Vi vädjar nu till alla beslutsfattare i offentlig sektor och alla förtroendevalda som i sin tur styr dem: stanna upp, rädda pengarna och insikterna och börja om, om det visar sig vara nödvändigt. Viktiga problem förtjänar fungerande, hållbara lösningar. Sådana lösningar finns inom räckhåll.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här