Opinion

”Nya strategin behövs – 73 procent av alla kemikalier tillverkade i EU är skadliga”

Varningsetikett på en flaska blekmedel. Jonatan Kleimark, sakkunnig kemikalier, Chemsec (Internationella Kemikaliesekretariatet). Collage Ny Teknik Foto: Science Photo Library / Chemsec

REPLIK. EU:s nya kemikaliestrategi är nödvändig för att fasa ut skadliga kemikalier och motverka de negativa effekter som kommer av exponering för dem. Den är ett viktigt steg mot en säkrare framtid både för människor och för vår miljö, skriver Jonatan Kleimark, Chemsec, i en replik till BASF.

I en debattartikel i NyTeknik den 29 juli argumenterar Mark Meier, vd för BASF Norden och Baltikum, för att åtgärderna som föreslås i EU:s nya kemikaliestrategi är alltför omfattande. Argumentationen bygger dock på en rad missuppfattningar.

Meier menar att en ny form av riskbedömning skulle förbjuda kemikalier som är nödvändiga för att producera solkräm och bilbatterier. Det stämmer inte. Kemikaliestrategin introducerar konceptet ”essential use” som kommer att fungera som en ventil för de kemikalier som är skadliga men som vi inte kan undvara. Meier kommer därför att kunna fortsätta sola i lugn och ro.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här