Opinion

Ministern: Nu styr vi upp försvarsinköpen

Försvarsministern Karin Enström vill förbättra styrningen av de 15 miljarder kronor som regeringen lägger varje år på på försvarsmateriel och anläggningar. Foto: Collage: Scanpix/Försvarets bildbyrå
Dan Ohlsson, överdirektör FMV. Foto: Charlotte Samuelsson/FMV

DEBATT. Vi vill ha bättre överblick över de 15 miljarder kronor som regeringen lägger på försvarsmateriel varje år. Därför ger vi Dan Ohlsson, överdirektör på FMV, i uppdrag att utreda styrningen av anslagen, skriver försvarsminister Karin Enström.

Förra veckan beslutade regeringen om att utreda styrningen av Försvarsmaktens materielinvesteringar. Syftet är att förbättra regeringens långsiktiga, strategiska styrning och att öka möjligheterna för riksdagen och regeringen att fatta investeringsbeslut på strategisk nivå.

Det nya försvaret ska vara utformat och dimensionerat för att försvara Sverige mot de hot som finns i vår omvärld i dag och i en nära framtid. Modern och relevant materiel är en nödvändig del i det pågående arbetet med att bygga insatsklara förband med hög tillgänglighet. Försvarsmaktens behov av materiel ska ytterst bestämmas av kraven på operativ förmåga.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här