Opinion

”Låt Saab gå i konkurs”

Victor Muller efter borgenärsmötet i Värnersborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Rolf Åbjörnsson, advokat och konkursförvaltare

DEBATT. Låt Saab komma till sin rätt i en konkurs. Saabs avancerade teknik och mycket kompetenta teknikerstab förtjänar att bjudas ut på världsmarknaden under kommersiellt neutrala förhållanden. Konkurs är bästa sättet att rekonstruera ett företag i Sverige, skriver advokaten Rolf Åbjörnsson.

Saab-krisen är helt unik i svenskt näringsliv. Inget företag har varit föremål för så komplicerade rekonstruktionsförhandlingar under så lång tid som Saab. Att krisen och rekonstruktionen av Saab kunnat pågå så otroligt länge, beror huvudsakligen på att staten inte varit aktiv borgenär och inte heller har bolaget haft någon bank.

Som regel är det staten eller banken som punkterar en längre rekonstruktion genom att begära bolaget i konkurs. I Saab-fallet finns enbart underleverantörer och anställda. Och de anställda har på olika sätt gottgjorts i sista sekunden och underleverantörerna har ingenting att hoppas på i en konkurs. Underleverantörer till företag på obestånd, fortsätter oftast de affärsmässiga relationerna med det rekonstruerade bolaget efter konkurs, varvid de kan, åtminstone delvis, hållas ekonomiskt skadeslösa. I Saab-fallet medför det utdragna förloppet, att underleverantörerna själva går under i avvaktan på en eventuell lösning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här