Opinion

”Låt näringslivet vara med i planering av fossilfritt”

Från vänster: Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige och Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige.

DEBATT. Vi har efterfrågat en seriös dialog om hur Sveriges transporter ska bli fossilfria i mer än ett års tid. Om en månad ska regeringens handlingsplan för alternativa bränslen vara klar. Tiden för dialog rinner ut, enligt Pernilla Winnhed Energiföretagen och Maria Malmkvist vd Energigas Sverige.

Senast den 18 november i år ska Näringsdepartementet ha lämnat in en nationell handlingsplan till EU-kommissionen där regeringen ska beskriva hur direktivet om utbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen ska genomföras. Denna handlingsplan har inte fått någon större uppmärksamhet i diskussionen om hur Sveriges transportsektor ska minska sitt fossilberoende, vilket är märkligt.

Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige har tidigare i Ny Teknik framhållit att det krävs en tydlig strategi och ett tydligt ledarskap, för att infrastrukturen för alternativa drivmedel ska byggas ut. Infrastrukturen är nämligen central för att nya bränslen som kan ersätta bensin och diesel, vilka dominerar i dag, ska få ett genomslag på marknaden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här