Opinion

”Kraftsystemet kan bli säkert utan kärnkraft”

REPLIK. Det finnsen rad tekniska lösningar på ett svajigt elnät, exempelvis kraftelektronik och synkronkompensatorer. Frågan är vilka som är bäst lämpade tekniskt och ekonomiskt, skriver Lennart Söder, professor i Elektriska Energisystem, KTH.

Publicerad

Klas Roudén skriver på Ny Teknik under rubriken ”Kärnkraften behövs för ett driftssäkert elsystem” bland annat att: ”Mot ovanstående bakgrund kommer ett mycket allvarligt läge att uppstå i det nordiska kraftsystemet vid fortsatt kärnkraftavveckling i Sverige. Det handlar alltså inte ”bara” om risken för effektbrist utan också om den för allmänheten mer dolda faran med ett instabilt och ”svängigt” kraftsystem med försämrad driftsäkerhet”.

Läget i Sverige är just nu att det pågår en aktiv planering för hur vi ska klara en kraftförsörjning utan kärnkraft. Den 6 april 2016 hade Svenska Kraftnät sitt ”Kund och intressentmöte”. Vid detta möte sa Svenska Kraftnäts GD, Mikael Odenberg, bland annat följande om ny kärnkraft: ”Man måste vara lätt rubbad för att våga investera 60, 70, 80 miljarder kronor i något som ska producera el om 15 år på en marknad som man inte har en aning om hur den ser ut. Det finansiella risktagandet blir helt enkelt för stort”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här