Opinion

”Kasta inte ut barnet med badvattnet”

LÄSARBREV. Småskaliga kraftverk har enligt Älvräddarna ”endast homeopatisk verkan”. Men de tillför ofta en icke föraktlig del av gårdens ekonomi. Dammarna fungerar dessutom som vattenrening av humusämnen och eftersom Östersjön alltmer liknar en syrefattig kloak så kanske det betyder mer för fisken än alla våra småkraftverk, skriver Ingemar Arvidsson i Glimåkra.

Jag läser ÄlvräddarenChrister Borgs debattinlägg och känner att det fattas ganska mycket i bilden. Vår släkt äger en gård i norra Skåne sedan tolv generationer tillbaka. I vårt fall har det längs hela ån funnits mängder av skvaltkvarnar, sågmöllor, elverk, benstampar med mera ända sedan Hedenhös och då fanns det rikligt med fisk, bland annat ål.

På 1950-talet började statliga Skogsvårdsstyrelen ringa upp markägare och erbjuda dem kostnadsfri utredning för skogsdikning. Det har medfört att humusämnen har transporterats ut i vattendragen och dödat fiskarnas lekbottnar. Humusämnena sätter sig dessutom på gälarna, dödar insekter med mera.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här