Opinion

”IVA blundar för den mest uppenbara resursen”

Södra Cell är ett av de närmare 100 företag som trimmat sin energiförbrukning med hjälp av Energimyndighetens ”Program för energieffektivisering i energiintensiv industri”.
Hans Nilsson, ordförande i EEF, Energieffektiviseringsföretagen
Thomas B Johansson, professor vid internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

DEBATT. Motorer går på tomgång och byggnader är otäta. Vårt energisystem läcker varje dag. Helhetsperspektivet haltar om man inte tar med potentialen i energieffektivisering, skriver Thomas B. Johansson och Hans Nilsson.

IVA har just publicerat en andra rapport från Vägval el, som handlar om möjligheter till ny inhemsk produktion av el. I en tidigare rapport har elanvändningen diskuterats översiktligt.

IVA tycker att man måste ha ett helhetsperspektiv på energiomställningen och tillåta sig att diskutera alla kraftslag. Annars blir det för dyrt. Men själva missar de i sin rapport om Framtidens Elanvändning den mest uppenbara resursen, nämligen potentialen för att effektivisera energianvändning. Det är ett faktum att vårt energisystem läcker varje dag. Vi betalar hela tiden för energi som bara blir till förluster och inte gör nytta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här