Opinion
Inspektionen: Smarta nät gynnas av nytt system
REPLIK. Kunderna ska inte behöva betala dyrt för gamla nät men gör man investeringar i elnäten ska man kunna få ersättning för det. Det nya systemet leder till att elnäten utvecklas snabbare, svarar Anne Vadasz Nilsson och Tony Rosten på Energimarknadsinspektionen.
Utveckling av elnäten är en mycket viktig framtidsfråga. Därför beslutade regeringen nyligen om en justering i regelverket för elnätsföretagens intäktsramar. Vi anser att de nya reglerna gynnar en förnyelse av elnäten.
I en debattartikel i Ny Teknik den 24 september menar Jonas Abrahamsson, EON Sveriges koncernchef, att handlingsutrymmet för investeringar i elnäten minskar till följd av ändrade regler.
Det finns många argument för varför vi anser att regleringen faktiskt underlättar både investeringar och omställning av energisystemet:
• Ett företag som genomför investeringar kommer genom det nya regelverket ges möjlighet att ta ut kostnaderna för investeringarna av kunderna i elnätet.
• Det finns ingen begränsning i hur mycket investeringar ett elnätsföretag får göra (så länge de behövs).
• Det är respektive elnätsföretag som själv planerar ny- och ersättningsinvesteringar, samt bestämmer vilken teknik som ska användas.
• Det finns inga begränsningar vad gäller möjligheten att använda ny teknik vid nyinvesteringar.
• Reglerna om kapitalkostnadsersättning har incitament som gynnar både en föryngring av elnäten och nya investeringar, vilket rimligtvis leder till att energiomställningen underlättas.
Den huvudsakliga förändringen i de regler som regeringen nu fattat beslut om, är att elnätsföretagen bara kan få ersättning för kapitalkostnader för sina investeringar under den ekonomiska livslängden, enligt samma principer som gäller i de flesta europeiska länder.
Ett av de huvudsakliga problemen med det tidigare regelverket har varit att kunderna har fått betala lika mycket oavsett om nätet är nytt eller gammalt och att det inte har funnits tillräckliga incitament att investera.
Många elnätsbolag har klagat över de förändringar som nu sker. Men att vidmakthålla tidigare incitamentsstrukturer, gynnar inte de investeringar som krävs för att genomföra energiomställningen. Vi anser till skillnad från EON att elnätsregleringen både möjliggör en omställning och säkerställer att kunderna betalar rimliga avgifter.
Självklart är det viktigt att regleringen ger förutsättningar för utveckling av smarta elnät. Vi kommer därför att arbeta vidare med att skapa ytterligare incitament och tydliga regler för bolagen.
Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör Energimarknadsinspektionen
Tony Rosten, stf generaldirektör och chef nätreglering Energimarknadsinspektionen
Fakta: Smarta elnät
Smarta nät ska på ett kostnadseffektivt sätt:
• underlätta introduktion och utnyttjandet av förnybar elproduktion
• leda till minskad energiförbrukning
• bidra till effektreduktion vid effekttoppar och
• skapa förutsättningar för aktivare elkunder.
Källa: Energimarknadsinspektionen