Opinion

”Inga nya gräddfiler för bilarna”

Morgonköer på Essingeleden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

DEBATT. Riv upp planerna på nya stora motorvägar och låt det kosta att köra bil med stora utsläpp. Det är vad miljöpartisterna Stina Bergström Per Bolund hoppas ska ingå i den statliga trafikutredning som presenteras på måndag.

Hur ska vi kunna åka bil i framtiden, samtidigt som vi klarar klimatutmaningen? Det är transport- och klimatpolitikens tiotusenkronorsfråga. Miljöpartiet vet att det går, det saknas inte förslag eller tekniska lösningar. Däremot har alliansen inte visat den politiska viljan. Förhoppningsvis kan den statliga utredningsom presenteras nu på måndag bli den språngbräda till förändring som behövs.

Alliansregeringen har satt upp som mål att Sverige ska ha en ”fossiloberoende fordonsflotta” till år 2030. Problemet är att de själva inte kunnat förklara vad målet betyder. Syftet med den statliga utredningen som presenteras nu på måndag är att till slut förklara vad målet innebär samt att ta fram förslag på konkreta åtgärder som minskar transportsektorns beroende av fossila bränslen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här