Opinion
”Inför en extra energiskatt – även för kärnkraftsel”
DEBATT. En extra energiskatt för alla – även företag – som inte använder grön el kan finansiera investeringar som behövs i elsystemet, skriver företrädare för Ingenjörer för miljön.
För att de nordiska länderna ska uppnå uppsatta klimatmål vill vi addera en extra CO2-skatt beräknad som 10 procent av nuvarande energiskatt 35,30 öre/kWh som för närvarande gäller för privatkonsumenter.
Den extra CO2-skatten ska betalas av alla förbrukare, även företag, lantbrukare, datahallar och den elintensiva industrin.
För att nå en bättre styrning och snabbare övergång till förnybar energi (**) har vi följande förslag:
- Den som inte aktivt väljer Bra Miljöval El betalar den extra CO2-skatten. Observera att den extra CO2-skatten även ska betalas av företag liksom den elintensiva industrin.
-
- Den som väljer Bra Miljöval El betalar inte denna skatt.
Eftersom kärnkraft inte ingår i ett hållbart (*) energisystem får konsumenter som aktivt valt att köpa kärnkraftsel betala den extra energiskatten.
Vi tycker att den extra energiskatten ska gå till Svenska Kraftnäts investeringar i nätutbyggnad, energilager och spänningsstabiliserande åtgärder.
Vi uppmanar också att Svenska Kraftnät/Energimyndigheten underlättar för utbyggnad av havsbaserad vindkraft och investeringar i ny teknik. Detta gäller särskilt södra Sverige som saknar den försenade Sydväst-länken.
Effektbristen i södra Sverige hade kunnat mildras om vindkraftutbyggnaden hade styrts till de planerade havsparkerna i södra Sverige.
Vi efterlyser också hur den elintensiva industrin arbetar långsiktigt med energifrågan ur klimatsynpunkt.
Att den elintensiva industrin ska vara med och betala den extra energiskatten blir ett nytt scenario för denna hittills energiskattebefriade sektor!
Alla delar i det svenska samhället måste bidra för att skapa ett hållbart samhälle.
Per Ribbing, Ingenjörer för Miljön, Stockholm
Lars Odén, Ingenjörer för Miljön, Göteborg
Christer Owe, Ingenjörer för Miljön, Göteborg
Lars Åkeson, Ingenjörer för Miljön, Göteborg
(*) Referens till FSSD
(**) Se även: Historic Perspective on the Analogy between the Electric Grid and our Banking System, Journal of Nuclear Energy Science & Power Generation Technology, 2020, 9:2.