Opinion

”EU:s digitala skatt drabbar techbolag i Sverige”

EU-kommissionen i Bryssel. Foto: Yves Logghe/TT
Theo Herold, Europapolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet
Johannes Nathell, skattepolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet.
Martin Bergman, vice ordförande Fria Moderata Studentförbundet.

DEBATT. Den digitala skatt som EU-kommissionen riskerar att slå undan benen för nystartade och innovativa bolag, skriver Fria Moderata Studentförbundet.

Coronapandemin har sedan sitt utbrott satt djupa spår i Europas ekonomier. Under de olika typer av lockdowns som implementerades världen över i våras så var företag tvingade att ställa om till digitala arbetssätt. Detta har även blossat upp diskussionen om en digital skatt på it-jättar för att Europa ska klara av den globala konkurrensen – något som EU nu föreslår. Vi anser att detta kommer att rycka undan mattan för Europas digitala bolag.

EU har som helhet hamnat rejält på efterkälken när det kommer till den digitala sektorn där de flesta av världens ”unicorns” – startupbolag värderade till över en miljard dollar – är baserade på den amerikanska västkusten eller kinesiska östkusten. 45 procent av Europas techbolag är baserade i Storbritannien och i Schweiz vilket är ett klart underbetyg till förutsättningarna för dessa på EU:s inre marknad. En europeisk digital skatt riskerar dock att missa målet och i stället slå undan benen för nystartade och innovativa bolag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här