Opinion

”Endast test kan avgöra om Rossis maskin fungerar”

Andrea Rossis energiapparat E-Cat i en test i september 2012, då Rossis ­instrument för inmatad elektrisk effekt visade fel. Apparaten gav inte ­någon nettoenergi. Foto: Mats Lewan

DEBATT. Vetenskapsradions program om våra tester av Andrea Rossis energikatalysator i Uppsala och Bologna innehåller sakfel och ger ett oseriöst intryck. Det skriver forskare på KTH och Uppsala universitet.

Andrea Rossi, uppfinnaren av E-Cat-reaktorn, har framställts som en bedragare i ett antal program i vetenskapsradion med titeln Den blinda tron på kall fusion. Dessutom beskylls Uppsala- och KTH-forskare för att vara medlöpare till Rossis arbeten med sin E-Cat-uppfinning, som påstås vara en ren bluff eftersom man inte har detaljkännedom om hur den är konstruerad och om den fungerar.

För övrigt innehåller programmen en mängd sakfel som förstärker intrycket av en oseriös parts­inlaga rörande Rossi som person liksom ämnesområdet LENR (kall fusion). Det finns därför anledning att kommentera vilka motiv och vilken roll vi har haft i experimenten med E-Cat-reaktorn och att klargöra vad som är en korrekt beskrivning.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här