Opinion

”Digitaliserad sjukvård – krävs mer än nytt it-system”

Foto: Janerik Henriksson/TT
Acko Ankarberg Johansson (KD) sjukvårdspolitisk talesperson.

DEBATT. Digitaliseringen av vården har hittills handlat om att datorisera befintliga processer och produktiviteten har sjunkit. Det krävs förändringar av både styrning och arbetssätt, enligt Acko Ankarberg Johansson, (KD).

Allt större förhoppningar knyts till en omvälvande digitalisering inom hälso- och sjukvården. Samtidigt finns tecken på att den hittills inte enbart bidragit till en bättre sjukvård. Fråga läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal: en mer eller mindre allmän uppfattning är att administration och registrering i it-system tar orimligt med tid i anspråk. Den statistik över produktivitet och de tidmätningar som finns stödjer dessa uppfattningar.

Digitaliseringens verkliga potential ligger i de möjligheter till effektivare arbetssätt, direktkommunikation med patienter samt nyttjandet av stora datamängder i ledning, styrning och verksamhetsutveckling som kan realiseras när ny teknik används klokt och samordnat. Hittills har dock digitaliseringen till största delen handlat om att datorisera redan befintliga informationsmängder och processer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här