Opinion
”Det är dags för civil (data)olydnad, regeringen!”
DEBATT. I mars är det dags att fatta beslut om att införa EU:s datalagringsdirektiv. Regeringen borde nobba kraven från Bryssel och svara: ”Vi vägrar att införa en lagstiftning som kränker våra medborgares mänskliga rättigheter. Stäm oss om ni vill.” Det skriver Linda Nordlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet och Gustav Nipe, ordförande Ung Pirat.
I dag har nästan alla en mobiltelefon i fickan som ständigt håller kontakt med mobilnätet. Faktum är att telefonen berättar var du är även då du inte pratar i den. Den som kan se var telefonen har varit får stor insikt i hur du lever och vem du är.
Operatörerna lagrar i dag dessa uppgifter för att kunna fakturera abonnenterna, men det är förbjudet att spara informationen längre än så. Det omtvistade datalagringsdirektivet kullkastar den svenska hållningen; från att det har varit förbjudet att lagra dessa känsliga uppgifter, till att det nu ska bli obligatoriskt.
För ett år sedan fick en minoritet i riksdagen igenom en bordläggning av datalagringsdirektivet. Ett argument i debatten som föregick beslutet var att Sverige genom att införa datalagringsdirektivet bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Ett år har nu gått, men varken allianspartierna eller Socialdemokraterna har tagit tillvara bordläggningens möjlighet till eftertanke. Direktivet ska klubbas nu i mars.
Brottsbekämpning behövs, men i detta fall kostar det mer än det smakar. I de länder där direktivet har införts kan vi se att polisen i genomsnitt hämtar ut informationen 140 000 gånger per år. I Polen, där polisen är mest flitig med att hämta ut informationen, gör man det hela 1 000 000 gånger om året.
Siffrorna visar att det inte bara är grova brottslingar de europeiska länderna jagar. De har för länge sedan tappat respekten för vanliga medborgares privatliv.
När lagring av trafikdata läggs samman med annan lagstiftning, som nya regler för polisarbete och åtalsförberedelser, framträder en bild av en stat som gett sig själv rätt att ständigt hänga över medborgarens axel. En sådan lagstiftning är inte värdig rättsstaten Sverige.
Det finns ett alternativ. Regeringen kan utföra en statens civila olydnad mot EU-kommissionen genom att vägra att införa datalagringsdirektivet. Det skulle ge Sverige en möjlighet att få direktivet prövat i domstol för att se om det bryter mot Europakonventionen. Idén om att alla människor har en okränkbar rätt till en privat sfär fri från statlig övervakning föddes i Europa. Vi har en stolt historia av att värna den enskilda människan även då hennes intressen står i kontrast mot statens intressen. När EU sviker de grundläggande värderingar som unionen skapades kring måste Sverige stå fast.
Om Folkpartiet liberalerna ska leva upp till partinamnet måste man värna de liberala värderingarna även då det leder till konflikter inom Alliansen. Det är dags att Folkpartiet rätar på ryggen och omprövar sin politik på integritetsområdet. I detta arbete skulle FP kunna lära mycket av Piratpartiet.
Därför uppmanar vi Folkpartiet och regeringen att skicka ett tydligt budskap till Bryssel: ”Sverige accepterar inte långtgående integritetsintrång. Vi vägrar att införa en lagstiftning som kränker våra medborgares mänskliga rättigheter. Stäm oss om ni vill.”
Linda Nordlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Gustav Nipe, ordförande Ung Pirat
Uppskjutet i fem år
Datalagringsdirektivet är ett beslut från EU som skulle införts i medlemsstaterna för fem år sedan. Syftet är att få en gemensam standard för vilken trafikinformation som sparas av de olika tele- och internetoperatörerna i EU:s medlemsländer.