Opinion

”De sprider myter om geoenergin”

STOCKHOLM 010928 - Nybyggnation av småhus i Huddinge. Två snickare spikar fast takläkt på en trävilla. Byggherre är Eksjöhus. Foto: Fredrik Persson Kod: 1081 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

REPLIK. El på marginalen används som slagträ i debatten. I vår värld är fjärrvärme, geoenergi, biobränslen, vindkraft, solkraft och välisolerade hus bra lösningar allihop, skriver Johan Barth, vd Geotec.

I en debattartikel hävdar Johnny Kellner, Veidekke, och Conny Pettersson, Swedisol, att geoenergi som utvinns med hjälp av värmepumpar i praktiken drivs av kolkraft. Än en gång används myten om marginalel som slagträ för att vinna marknadsandelar, den här gången för fjärrvärmens och isoleringsbranschens fromma.

Hur många gånger behöver detta sägas: Det går inte att påstå att el producerad på marginalen, det vill säga nytillkommen elanvändning vid en viss given tidpunkt, kommer från kolkraft. Både det och att fjärrvärme är ett bättre miljöval än geoenergi har både Energimyndigheten och Miljööverdomstolen slagit fast.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här