Opinion

”Ändra lagen så kan fler tanka sol från taken”

Mindre än en tusendel av Sveriges elanvändning kommer från solceller. Den andelen kan höjas rejält, enligt debattörerna. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Helena Ulfsparre, miljöchef Familjebostäder
Magnus Ulaner, miljöchef HSB
Petra Hallenbrant, kundchef Telge Energi
Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet

DEBATT. Lagen som hindrar dem som producerar egen solel att flytta el mellan byggnader måste skrivas om. Först då kan de bästa lägena för solel utnyttjas maximalt, skriver företrädare för Familjebostäder, HSB, Telge Energi och Solkompaniet.

Vad har galoppbanor, flygplatser och begravningsplatser gemensamt? Alla kan anlägga och använda egna starkströmsledningar. Men att dra en egen kabel mellan två flerbostadshus inom samma fastighet är däremot inte tillåtet. Det stoppar den som vill flytta egenproducerad solel från en byggnad till en annan. För att utnyttja soleffektiva tak optimalt måste lagen ändras.

I dag tillvaratar Sverige knappast solen som energikälla. Av vår elanvändning kommer mindre än en tusendel av elen från solceller. I Italien är andelen tio procent. Även om Medelhavsländer är kända för sitt soliga väder är Sveriges förutsättningar nästan lika bra. Stockholm nås exempelvis av omkring 60 procent av den solinstrålning som når Rom. Sverige har med andra ord en enorm solelpotential.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här