INNOVATION

Colossal tar in nya miljoner – är nu enhörningsföretag

Beth Shapiro och Ben Lamm.
Beth Shapiro och Ben Lamm.

Bolaget Colossal jobbar för att återuppliva utdöda djur. Efter en ny investeringsrunda värderas de nu till över en miljard dollar.

Publicerad

Det amerikanska bolaget Colossal har bestämt sig, dronten ska återupplivas. I en ny investeringsrunda har de samlat in över 150 miljoner dollar vilket enligt Bloomberg nu gör att bolaget värderas till över en miljard dollar.

Det nya enhörningsföretaget från Dallas i USA grundades av Harvardprofessorn George Church och Ben Lamm i september 2021. Enligt Ben Lamm är dronten en symbol över mänskligt orsakad utrotning – det är därför en perfekt djurart att ta tillbaka till livet.

Dronten, runt en meter hög och flygoförmögen, levde fram till slutet av 1600-talet på ön Mauritius i Indiska oceanen – jakt och mänsklig påverkan utrotade snabbt fågeln efter att den upptäcktes. Colossal har också planer på att väcka både mammuten och pungvargen till liv, men med den nya investeringen är det dronten som är målet.

Fokusgrupp för att fågelgenomik

Colossal har nu lanserat en särskild fokusgrupp för fågelgenomik som ska arbeta med återupplivandet. Beth Shapiro, doktor inom paleogenetik, på Colossal ledde också arbetet som tog fram den första fullständiga genomsekvensen för en dront under 2022.

Under de senaste 50 åren har världens fågelpopulation sjunkit med 3 miljarder individer och enligt den Internationella naturvårdsunionen är över 400 fågelarter antingen helt utrotade, utrotade i naturen eller utrotningshotade. Colossal vill vända på den trenden och fokusgruppens arbete kan komma att användas för att återuppliva andra fågelarter.

Den nya investeringen på 150 miljoner dollar gör att bolaget allt som allt samlat in 225 miljoner dollar. Pengarna går till forskning för att återuppliva utrotade djur, men kan också gynna mänskligheten på andra vis.

– Ofta när det kommer till forskning börjar man med ett enskilt problem och kan få fram en bra punktlösning. Vissa av lösningarna kan leda till fantastiska företag och innovationer som gynnar sjukvård och hela mänskligheten. Men vad som är intressant är när man börjar titta på biologiska eller syntetiska biologiska problem som system, då kan man få ut mängder av innovationer inom olika områden, säger Ben Lamm till Bloomberg TV.

En rekonstruktion av en dront som finns på ett museum i Frankfurt.
En rekonstruktion av en dront som finns på ett museum i Frankfurt.