FORDON

Patentansökan – så kan biltillverkare bråka med ägare som missar betalning

En bil som stör och strejkar om du missar din månadsbetalning. I framtiden kan det vara biltillverkarnas sätt att få in stålarna om du släpar efter med avgiften.

Publicerad Uppdaterad

Inom bilindustrin pågår en stor förflyttning. Många tillverkare har insett att man inte kan förlita sig på den gamla affärsmodellen att sälja bilar – och sedan tjäna pengar på service till dess att det är dags att sälja en ny. Nej, allt fler pratar om att bli en mobilitetsleverantör och att äga bilen själv den första tiden.

Med detta kommer då en ny affärsmodell med möjligheter och utmaningar. I takt med att bilarna får allt mer avancerade förmågor samt uppkoppling – ger det tillverkare verktyg de inte tidigare haft.

En som tänker kreativt är Ford och i en patentansökan kallat för ”Systems and Methods To Reposess a Vehicle” drar de upp hur de ser att de ska kunna ha större kontroll.

Egentligen handlar det om att Ford ska kunna ha sista ordet i allt som rör bilen. Släpar du efter med betalningen – kan de väldigt handgripligen påminna dig. Hurdå? Till att börja med kan det komma som meddelanden i bilen och i tillhörande app.

Om inte det skulle övertyga tar ansökan även upp att det ska gå att få ljudanläggningen att ”sända ut ett oavbrutet och oangenämt ljud så fort ägaren befinner sig i bilen” eller för den delen stänga av nyckelfunktioner såsom klimatanläggningen.

Blockar bilen med geofence

I patentansökan tas det det vidare upp att bilen kan begränsas med så kallat geofence, alltså att den inte går att köra ut ur ett visst område. Kanske att den inte går att köra till affären, jobbet, förskolan, eller liknande.

Ett annat alternativ är att bilen låses på kvällar och helger – så att den inte går att använda alls.

Det här är bara början. Om Ford anser att du inte längre är lämplig att hyra eller leasa bilen – kan de be systemet att dela plats med de myndigheter och instanser som kan beslagta fordonet. Skulle bilen har självkörande förmåga är tanken att den annars skulle kunna köra till en anläggning uppgiven av bank eller fordonsägare för att parkera där till dess att det finansiella är löst.

Nu är det här ännu så länge något som bara finns på papper och i idévärlden, men system som dessa är tankeväckande.