ENERGI

Skattelättnader – då prioriterar Tesla USA före Tyskland i batterisatsning

Teslas batterisatsning skiftar fokus till följd av Bidenregeringens Inflation Reduction Act (IRA).
Teslas batterisatsning skiftar fokus till följd av Bidenregeringens Inflation Reduction Act (IRA).

Elbilstillverkaren Tesla prioriterar produktionen av battericeller i USA framför i Tyskland. Skattelättnader till följd av Inflation Reduction Act (Ira), Bidenregeringens storsatsning på gröna investeringar anges som skäl.

Publicerad

Tesla har redan börjat montera ihop batterisystem och förbereder produktionen av enskilda komponenter – som elektroder – på sin fabrik utanför Berlin. Men fokus för produktionen av battericeller kommer att ligga i USA genom skatteförmånerna där, uppger en talesperson för Tesla i ett mejl till nyhetsbyrån Bloomberg.

Ira – med subventioner och skattelättnader till gröna investeringar i USA – har fått företrädare för allt från Volvo till Northvolt att flagga för liknande reaktioner som Tesla.

Batteritillverkaren Northvolt överväger att senarelägga en satsning i Tyskland för att kunna flytta fram produktionsplanerna i USA – där de räknar med skattelättnader som tar omkring 30 procent av kostnaderna.

Blir fabriken i Grünheide störst i världen?

Teslagrundaren Elon Musk hävdade i slutet av 2020 att fabriken i Grünheide utanför Berlin skulle bli den största fabriken i världen för tillverkning av batterier till elfordon. Hur det går med denna ambition nu är oklart, men enligt den tyska regionregeringen för Berlinområdet kommer Teslas beslut att prioritera satsningar i USA framför i Tyskland, inte att leda till färre arbetstillfällen än vad man räknat med.

Tesla meddelade så sent som i januari att man kommer att bygga en fabrik för produktion av battericeller i delstaten Nevada, USA. Den anläggningen skulle ha en produktionskapacitet på 100 gigawattimmar eller 1,5 miljoner elbilsbatterier.