Hållbar industri
Så bantar du bort 200 kilo
”Med en elektrisk åtdragare och avancerad skruvteknik kan en lastbil eller buss bantas med uppemot 200 kilo”, säger skruvåtdragningsexpert Lars Oxelmark. Foto: Jonas Nordin/Scania
En lastbil kan bli uppemot 200 kilo lättare om den skruvas ihop med elektriska verktyg i?stället för pneumatiska. En personbil blir några tiotals kilo lättare.
"Bantningsmetoden" presenteras i en ny webbhandbok från SFN, Swedish Fastener Network. En av hemligheterna är att använda elverktyg.
- Med en elektrisk åtdragare och avancerad skruvteknik kan en lastbil eller buss bantas med uppemot 200 kilo, säger Lars Oxelmark, skruvåtdragningsexpert på Scania och företagets representant i SFN.
Med en elektrisk åtdragare, som är mer exakt, har man bättre kontroll på vad som verkligen händer med skruven och hela förbandet när den dras åt.
Osäkerheten blir mindre och konstruktören och montören vågar utnyttja skruvens hela styrka, samtidigt som säkerhetsmarginalen kan minskas.
Därför går det att använda en mindre och lättare skruv.
I Scanias nyaste fabrik, den årsgamla växellådsfabriken i Södertälje, är 98 procent av åtdragarna och andra verktyg elektriska.
Men även på andra enheter där man tillverkar motorer, axlar, chassier, hytter eller slutmonterar dras de flesta skruvar åt med elektriska verktyg.
Biltillverkarna i Europa, särskilt lastbilsproducenterna, har i flera år använt dessa verktyg.
I början infördes de för att vibrationerna minimeras, de är tystare, och för att de kan anslutas till övergripande datoriserade nätverk - för att exempelvis övervaka kvaliteten. På senare år är det viktbesparingarna som är mest intressanta.
- Det här är ett område där de europeiska tillverkarna har en fördel, anser Carl Carlin, som är chef för på "Advanced Fastening Technology" på Atlas Copco.
Också de amerikanska fordonstillverkarna har börjat upptäcka de elektriska åtdragarna. Men de ligger efter européerna. Japanerna har hittills inte brytt sig.
De håller fast vid de gamla pneumatiska dragarna, som är mindre, kan hanteras med ena handen, drar åt en skruv betydligt snabbare och anses därför fungera bättre ihop med det uppdrivna tempot på japanska linor.
Nackdelen är att de japanska konstruktörerna inte kan utnyttja lika lätta skruvar, utan måste bygga tyngre skruvar, med större säkerhetsmarginal.
Handboken om skruvförband, som lanseras i sommar, har utformats inom Vinnovas Mera-program.