Roboten tar plats vid teatern

2017-01-31 17:01  

I februari har varietéföreställningen Arise Amazons premiär på Orionteatern i Stockholm: En av de medverkande är sociala roboten Furhat.

När publiken anländer till föreställningen är den första de möter Furhat, en robot bestående av ett huvud som är skapad för att interagera med människor på ett så människolikt sätt som möjligt. Furhat kan tala och förstå språk, känna igen ansiktsuttryck och själv visa egna känslouttryck.

– Publiken kommer att gå in i ett förrum och mötas av Furhat. Vad som händer får bli lite av en överraskning. Man kan se det som att de kliver in i en annan värld, som en resa man gör tillsammans, säger Karin Victorin, konstnärlig ledare och regissör för föreställningen.

– Eftersom det är ett experiment får vi se hur den sociala roboten beter sig under föreställningarna, det kanske förändras under tiden, säger hon.

I varieténs olika nummer medverkar hästar, operasångare och dansare, som tillsammans berättar en historia om en ai-försedd robot ”som drivs av sitt begär efter en kropp”.

Läs mer:

Läs mer: Svensk robot erövrar världen

– Första tanken var att ha en ai som skulle spela en roll på scenen, berättar Karin Victorin.

Föreställningen undersöker de filosofiska frågor som väcks av utvecklingen av artificiell intelligens.

– Vad är artificiell intelligens och är inte all intelligens artificiell, formad av ett samhälle? Sociala robotar gör att naturvetenskap och mjukare ämnen möts. I tekniken måste motsatserna förenas, säger Karin Victorin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt